Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

Likidite Nedir, Likidite Çeşitleri Nelerdir?

Defterdar tarafından 29 Eylül 2023 tarihinde yazıldı
Defterdar
Likidite Nedir, Likidite Çeşitleri Nelerdir?

Ekonomi dünyasında likidite yol gösterici olur. Likidite ne demek sorucu finans ile ilgilenenler tarafından merak edilir.  Likidite vergisi nedir sorusuna cevap arıyorsanız bu yazıyı okuyabilirsiniz. Menkul kıymetin paraya dönüşebilme yeteneğine likidite denir. Menkul kıymetin herhangi bir zamanda değer kaybetmeden paraya dönüşebilme yeteneğini ifade eder. Piyasa içerisinde bu kavram herhangi amaca bağlanmamış, hızlı şekilde paraya dönüşebilen, her an yatırım yapılabilen varlık olarak da ifade edilir. Şahsa ve firmaya göre hesaplanması farklılık gösterir. Yüksek likiditeye sahip olan şahıs ve firmalar maddi açıdan kazançlı görülür. 

Likidite Çeşitleri Nelerdir?

Şahıs ve şirketler tarafından kavram farklı çeşitlerde kullanılır. Çeşitlilik farklı açıklamalar içerir. Çeşitlerin arasında varlık, finansal, muhasebe gibi farklı alanlarda kullanılan böümler bulunur.

Varlık Likiditesi

Herhangi bir varlık, menkul ya da gayrimenkul farklı durumlardan etkilenebilir. Bu durumlar arasında piyasa dinamikleri, arz talep ilişkisi, piyasanın genel durumu bulunur. Varlığın farklı durumlardan etkilenmeden hızla paraya dönüştürülebilmesi finansal varlığın yüksek likiditeye sahip olduğunu gösterir. Varlığın gerçek değeriyle paraya çevrilip çevrilmeyeceğiini belirtmek amacıyla varlık likiditesi kullanılır.

Piyasa Likiditesi

Nakit halde tasarrufların fazla yer aldığı durumlarda piyasa likiditesi kullanılır. Piyasada fazla paranın yer aldığını ya da paranın likiditesi yüksek olan varlıklarda olduğunu göstermek amacıyla bu kavram ifade edilir. Serbest halde dolaşan paranın az olduğu piyasalara düşük ya da illikit piyasa denir.

Muhasebe Likiditesi

Muhasebe süreçleri için kullanılan kavrama muhasebe likiditesi denir. Birey ya da şirketlerin finansal sorumluluklarını, borç ödemelerini yerine getirmek için kullanacağı nakit parayı ifade eder. Şirketler yüksek değere sahip olabilir. Bu durumda varlıklar muhasebe likiditesi kapsamında değerlendirilir. Borcu olan, borcunu ödemeye karşılık varlığa sahip olan şirketler için yüksek likidite varlığı tanımlaması yapılır. 

Likidite Neden Önemlidir?

Ekonomi ve finansal piyasaları anlayabilmek için bazı bilgilere ihtiyaç duyulur. İşletmeler iş hayatını verimli bir şekilde sürdürebilmek amacıyla bankalardan borç alır. Borç alırken firma ya da şahısları likidite kapasiteleri belirleyici olur. İşletmenin güvenilirliği ile doğru orantılı görülen kavram ne kadar yüksekse şirket o kadar güvenilir gözükür. Farklı türleri barındıran likidite karar alınabilmesi için önemli veri akışı sağlar. Varlık, şirket ve bilançoların analiz edilebilmesine olanak sağlar, yöneticilerin karar alması için rehber olur. Likidite türlerinden yararlanılarak ekonominin yönü de belirlenebilir. 

Borsada Likidite Nedir?

Likidite kavramı piyasada farklı yorumlara açık olarak yer alır. Yatırımcılar tarafından önemsenen bu kavram önemli mesajlar içerir. Hisse senetleri hızlı bir şekilde alınıp satılabilir. İşlemler sırasında değer kaybının az olduğunu borsa likidite gösterir. Likiditesi yüksek hisse senetlerinde işlem hacimleri de yüksek olur. Yüksek hacimlilerde hareketli, olağandışı gelişmelerin yaşanması, alım satım fiyatları arasındaki makas daha az olur. Yatırımcılar işleme başlamadan önce potansiyel olarak kazançlarını ölçmek ister. Yatırım riskini minimuma indirmek amacıyla işlemin hareketliliğe hızlı yanıt vermesi önemli görülür.

Likidite Nasıl Hesaplanır?

İşletmeler ve bireysel yatırımcılar likidite hesabına ihtiyaç duyar. Likidite oranı nedir sorusu hesap yapmak isteyenler tarafından merak edilir. Hesaplama yapılırken oran hesabı tercih edilir. Şirket ya da bireylerin sahip olduğu varlıkların, borçların oranlanması, ödeme yeteneğinin belirlenmesi hesabı ortaya çıkarır. Likidite oranı hesaplanırken cari, asit test ve nakit oran yöntemlerinden yararlanılır. Şirket bilançosunda yer alan varlıkların kısa vadeli borçlara oranlanması cari oran olarak tanımlanır. Varlıkların stoklarından yararlanarak hesaplama yapılması asit test oranı ortaya çıkarır. Sadece şirketlerin bilançosunda bulunan nakit varlıkların hesaba katılmasıyla nakit oran elde edilir. Alacakların ödenmesi ve nakit akışın durma noktasına gelmesi gibi durumlarda gerçekçi sonuç elde edilmesini mümkün kılar.