Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

KOSGEB Girişimcilik Desteği Nedir? Nasıl Alınır?

Defterdar tarafından 9 Mayıs 2023 tarihinde yazıldı
Defterdar
KOSGEB Girişimcilik Desteği Nedir? Nasıl Alınır?

KOSGEB, açılımı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan, girişimcilere destek, hibe, faizsiz kredi imkânı sunan kuruluştur. Bu nedenle KOBİ’lerin en sık başvurduğu kurumların başında gelir. KOSGEB Girişimcilik Desteği; girişimcilerin başvurabildiği, önemli avantajlar sunan bir destektir. Her sektöre yönelik destek alınabilir. Özellikle ticaret, üretim ve yazılım noktalarında faaliyet gösteren girişimcilerin, harcadıkları giderlerin ortalama %75 ila %90 oranında hibe alabilmeleri mümkündür. Oranın belirlenmesinde en büyük etken girişimcinin faaliyet göstereceği alanın teknolojik seviyesidir. 

KOSGEB Girişim Destekleri

KOSGEB tarafından sağlanan destekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Her türlü girişimcilik desteği
  • Ar-Ge, teknolojik üretim ve yerlileştirme konularında verilen destekler
  • Mevcut işletmelerin geliştirilmesi, büyütülmesi ve uluslararası boyuta taşınması amacıyla verilen destekler
  • Kobilere verilen ekstra finansman destekleri
  • Laboratuvar hizmetleri destekleri

KOSGEB Girişimcilik Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB girişimcilik desteği alabilmek için belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu koşullar:

  • KOSGEB tarafından verilen online girişimcilik eğitiminin tamamlanmış olması şartı bulunur. Bu eğitime şirket ortaklarından en az birinin katılımı şarttır.
  • Eğitimi tamamlayan ortağın en az %50 ortaklığının olması şartı aranır.
  • Şirket kurulduktan sonra en geç bir yıl içinde başvuru yapılması gerekmektedir.
  • Başvuru yapan girişimcinin, şirketin kurulum tarihinden 3 yıl öncesine kadar başvuruda bulunmuş olduğu işletmenin dışında bir firmasının olmaması gerekir. 
  • Başvuru yapan kişinin tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada en az %30 oranında ortaklığının bulunmamış olması şartı aranır.
  • Başvuruyu yapan girişimcinin destek süresi boyunca başka bir işletme, kurum veya kuruluşta sigortalı olarak çalışmıyor olması gerekmekir.

KOSGEB Girişimcilik Desteği Süreci Nasıl İşler?

KOSGEB desteği başvurusunda bulunan kişinin belirli aşamalar katederek ilerlemesi gerekir. Bu aşamaları şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Girişimci öncelikle fikrini belirler.
  • KOSGEB tarafından verilen online girişimcilik eğitimini tamamlar ve sertifikasını alır.
  • Şirketin kurulumu gerçekleşir.
  • İş planı detaylı olarak hazırlanır ve şirket kurulduktan sonra bir yıl içinde başvuru yapılması gereklidir.
  • Onaylandıktan sonra kurul tarafından projenin 15 gün içinde değerlendirilerek kararın açıklanması beklenir.
  • Karar sonuçlandıktan sonra destek süreci başlar ve ödemeler talep edilir.

KOSGEB Girişimcilik Desteği Hangi Giderleri Karşılar?

KOSGEB girişimcilik desteği çatısında işletmelere öncelikle kuruluş desteği tanır. Kuruluş desteğinde şahıs şirketi olarak kurulan işletmelere 5000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmelere ise 10.000 TL değerinde geri ödemesiz destek sunulur. İşletmelerin çalışan personelleri için prim gün sayısına göre belirlenen performans destekleri de verilir. Bu performans destekleri işletmeye geri ödemesiz olarak sağlanır. Destek programı başladığı tarihten itibaren 2 yıl içinde 2 ayrı dönemde ödemeler yapılır.

Hibe desteklerinin yanı sıra girişimcilerin belirli tutarda faizsiz kredi imkânı almalarına olanak tanınır. İleri girişimcilik desteği kapsamına giren girişimcilere ise şirket kurulduktan yıl sonuna kadar satın almış olduğu makineler, teçhizatlar, yazılımlar ve lisanslar için yapılan giderlerin toplamının %75’i oranında destek sağlanır.

Alınan tüm makinelerin yerli ürün olması durumunda %75 oranına %15 hibe oranı eklenir ve destek toplam %90'a çıkar. Bunun dışında işletmelerin iş gereksinimleri olan mobilya, sandalye gibi kalemler destek kapsamı dışında tutulur. Aynı zamanda işletmelere, danışmanlık desteği aldıkları takdirde geri ödemesiz olarak 10.000 liraya kadar hibe desteği de sağlanmaktadır.

KOSGEB Destek Sürecinde Seninleyiz!

KOSGEB desteğine başvuru sürecinde evrak eksikliği, mevzuata aykırı hazırlanmış olan raporlar, eksik ya da fazla gider bildirimleri gibi durumlar raporlanır. Raporlamalar doğrultusunda KOSGEB desteği faiziyle geri alabilme hakkına sahiptir. 

Bizler Defterdar olarak girişimcilerin kendi işlerine odaklanmalarını, projelerini sonuna kadar doğru bir şekilde ilerletebilmelerini ve tüm desteklerden yararlanabilmelerini sağlıyoruz. Defterdar hep yanında! Bu süreçte, tecrübelerimiz sayesinde sana KOSGEB programını keyifli ve rahat bir şekilde yönetebilmen için destek olacağız.