Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

E-Ticaret Şirketi Nasıl Kurulur? Avantajları Nelerdir?

Defterdar tarafından 3 Nisan 2023 tarihinde yazıldı
Defterdar
E-Ticaret Şirketi Nasıl Kurulur? Avantajları Nelerdir?

Herhangi bir sektörde faaliyet gösteren bir şirket fatura düzenlemeli ve vergi ödemelidir. İster geleneksel ister online sektörde faaliyet gösteren bir firma sahibi ol, satış ve işlemlerine başlamadan önce bir şirket kurmalısın. 

Çevrimiçi şekilde ürün satmak isteyenler, e-Ticaret endüstrisi hızla genişledikçe devlet teşviklerinden ve desteklerinden daha fazla kazanabilecekleri için bir e-Ticaret şirketi kurmalıdır. Daha önce yürürlüğe giren vergi muafiyeti, e-Ticaret sektöründe faaliyet gösteren şirketlere de fayda sağlıyor. Peki, e-Ticaret bünyesinde şirket kurmanın incelikleri nelerdir?

e-Ticaret İçin Nasıl Şahıs Şirketi Kurulur? 

Tek kişi bile e-Ticaret şahıs şirketi kurabilir. Bir şahıs şirketinin kişiliği, işletme sahibinin kişiliğiyle aynıdır. Her yıl 100.000 TL'ye kadar kâr elde etmek istiyorsan, şahıs şirketi kurmak sana fayda sağlayacaktır çünkü vergi oranın diğer iş yapılarına göre daha uygun olacaktır. Şahıs şirketleri ayrıca diğer iş yapılarına göre daha basit şekilde kurulur ve gerekirse basit tasfiye süreçlerine sahiptir. 

Şahıs şirketi işletmek, diğer şirket türlerini işletmekten daha kolaydır. İnteraktif vergi dairesi bir kuruluş başvurusu yapmak için kullanılır. Daha sonra vergi dairesi, şirketin oluşumunu tamamlamak için bir anket yapar. 

e-Ticaret İçin Nasıl Limited Şirket Kurulur?

Ülkemizde tek ortaklı veya 50'ye kadar ortaklı limited şirketler kurulabilmektedir. Limited şirket kurmanın faydalarından biri, devlet borçları söz konusu olduğunda maliklerin yalnızca işletmeye yatırdıkları sermaye miktarı kadar sorumlu olmalarıdır. Ek olarak vergilendirmede sabit oranlı vergi ödemesi söz konusudur.

Limited şirket kuruluşunda ana sözleşmenin derlenmesi ilk adımdır. Şirketin adının belirlenmesinde Ticaret Odasının görüşü alınır. Daha sonra ana sözleşme ile genel kurul ve yönetim kurulu belirlenir. Ana sözleşmede şirketin faaliyet konusu da belirtilmelidir. Şirket bilgileri belirlenip Mersis sistemine girildiğinde olası vergi numarası ve vergi dairesi bilgileri sistemden alınır. E-Ticaret limited şirketi kurarken sermayenin dörtte birini ayırma zorunluluğu, son yapılan değişiklikle kaldırılmıştır. Bu nedenle limited şirket kurulabilmesi için şirket hesabına iki yıl içinde aktarılması gereken asgari 10.000 TL sermaye şartı yeterlidir.

e-Ticaret Şirketi Kurmadan Önce Bilmen Gerekenler

Bir iş kuran, çevrimiçi ürün satmak için e-Ticareti kullanmak isteyen kişiler, bazı konular hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Çevrimiçi ürün ve hizmet sunmak için e-Ticareti kullanan şirketler, e-Ticaret işletmesi olarak kabul edildikten sonra birçok hibe, sübvansiyon ve krediye daha kolay hak kazanabilecektir. Çevrimiçi bir iş kurmadan önce KOSGEB girişimci ve ileri girişimcilik programını tamamlaman gerekir. Aksi takdirde KOSGEB'in şirketine sağlayacağı yardımlardan yararlanamazsın.

e-Ticaret yapan işletmeler gelir vergisi öderken muafiyeti kullanabilir. Yürürlükteki yasalar çerçevesinde, işletmelerin yıllık %2 ve %4 oranında gelir vergisi ödemesi gerekmektedir. İşletmelerin %2 gelir vergisine tabi olabilmesi için en az bir çalışanı olması gerekir. %4 gelir vergisi, çalışanı olmayanlara uygulanan gelir vergisi oranıdır. İşletmelerin e-Ticaret şirketi kurmadan önce mutlaka bir muhasebeci veya mali müşavirden onay alması gerekmektedir. E-Ticaret Nace kodu, internet üzerinden iş yapmak amacıyla şirket kurulurken faaliyet alanına girilmelidir.

e-Ticaret Şirketi Kurmanın Avantajları

İşletmen için bir internet sitesi oluşturarak müşterilerin günün her saati erişebileceği ve onlara çevrimiçi bilgi, ürün ve hizmet sağlamana olanak tanıyan bir şube oluşturursun. Bu şube, müşterilere daha geniş bir ürün yelpazesine erişim sağlayabileceğin, onlara en son ürün teklifleri hakkında ayrıntılı bilgi verebileceğin bir platform görevi görür. Veriler saniyeler içinde gönderilir. Bu sistem sana ve müşterilerine zaman kazandırır. 

Defterdar, e-Ticaret Şirketini Hatasız Kurman İçin Yanında!

Sen de iş kurma, sanal ofis uygulamaları, satış ve vergi süreçleri, muhasebe gibi işlemleri hatasız yapmak ve elbette e-Ticaret şirketi açmak istiyorsan Defterdar ile iş birliği yapabilirsin. Bir e-Ticaret şirketi açmaya ilişkin herhangi bir soru veya sorunla ilgili olarak bizimle her zaman iletişime geçebilirsin. Şirket açmak Defterdar ile artık çok kolay!