Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

E-Ticaret Hukuku Nedir? E-Ticaret Yaparken Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

Defterdar tarafından 24 Temmuz 2023 tarihinde yazıldı
Defterdar
E-Ticaret Hukuku Nedir? E-Ticaret Yaparken Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

Teknolojik gelişmelerin hızla ilerleyişi her alanda olduğu gibi ticari faaliyetleri de etkiledi. Günümüzde birçok girişimci, e-ticaretin büyülü dünyasına girmek istiyor. Devasa pazar yerleri her ne kadar potansiyeli çok yüksek platformlar olsa da doğru adımlarla ilerleyemediğiniz takdirde başarı elde etme ihtimaliniz düşük oluyor. Dünya çapında birçok satıcının bulunduğu Amazon, Etsy gibi platformlarda rakiplerinizden ayrılmak ve fark yaratmak için profesyonel bir destek alabilirsiniz. Bu kapsamda Rexven e-ticaret ekosistemine dahil olarak sıfırdan ileri seviyeye kadar eğitimler alabilir, takıldığınız konularda e-ticaret uzmanlarından destek alabilirsiniz.

İşletmenizin başarılı olması için ise pazar yerlerinin dinamiklerine hâkim olmalısınız. E-ticaret alanında başarılı olmak için, satış yapacağınız pazar yerini veya hedef kitlenizi iyi tanımak kadar e-ticaretin karmaşık hukuki süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak da son derece önemlidir. E-ticaret hukuku, dijital ticaretin yeni normları ve düzenlemeleri çoğu yeni girişimcinin üzerinde dikkatle durması gereken bir konudur. Ancak e-ticarette ticari faaliyet yürüten pek çok girişimci henüz konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip değildir.

E-ticaret hukuku nedir? E-ticaret girişimcisi olarak hangi yasal kurallara uyulması gerekir? Bu karmaşık soruların yanıtlarını bu blog yazısında inceleyeceğiz.

E-Ticaret Hukuku Nedir? E-Ticaret Yaparken Uyulması Gereken Konular Nelerdir?

E-ticaret hukuku, çevrimiçi satışları düzenleyen yasa ve yönetmeliklerin tümünü kapsamaktadır. E-ticaret hukuku, satıcıların ve tüketicilerin haklarını ve yükümlülüklerini tanımlayarak çevrimiçi işlemler için kapsamlı bir hukuki çerçeve sağlar ve sözleşme hukuku, telif hakkı hukuku, gizlilik hukuku gibi alanlar bu çerçeveye dahil olan konu başlıklarıdır.

E-Ticaret Hukuku Kapsamındaki Yasa ve Yönetmelikler

Türkiye’de e-ticaret hukukunu oluşturan başlıca yasalar arasında;

  • Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun,
  • Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Ticaret Kanunu (KVKK) yer alır.

Bu yasalar, çevrimiçi satışlardan doğan çeşitli sorunları ele alır. Alıcıların mal ve hizmetlerin kalitesi, teslimat süreleri ve iade hakları hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini belirtirler. Ayrıca satıcıların müşterilerin kişisel bilgilerini nasıl topladıkları, kullandıkları ve sakladıkları konusunda belirli standartları karşılamalarını gerektirirler.

E-Ticarette Yasal Yükümlülükler

E-ticaret girişimcilerinin sunulan ürünlere ya da hizmetlere ilişkin önemli bilgileri açık, anlaşılır ve doğru şekilde sağlama yükümlülüğü bulunur. Bu bilgiler, ürün veya hizmetin özellikleri, satış fiyatını ödeme ve teslimat koşullarını, cayma hakkını ve tüketici şikâyet ve itiraz mekanizmalarını içerir.

İşletme sahiplerinin müşterinin verilerini koruma ve gizliliğini sağlama yükümlülüğü bulunur. Müşterilerin kişisel verilerinin toplanması, işlenmesi ve saklanması Kişisel Verilerin Korunması Kanununa uygun olmalıdır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) göre kişisel veri; kimliği veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgidir. Bu bilgiler arasında yalnızca kimlik bilgileri değil aynı zamanda fiziki, ailevi, ekonomik ve demografik bilgiler de yer alır.

Bu nedenle, işletme sahipleri kişisel verilerin işlenmesine ilişkin “Kişisel Veriler Aydınlatma Metni” hazırlamak ve doğrudan tüketicinin onayına sunmak durumundadır. Aynı şekilde tüketicinin onay vermesi halinde tüketicinin kişisel verilerini bu aydınlatma metni çerçevesinde toplanabilir, işlenebilir, paylaşabilir ve saklanabilir.

E-ticarette yerine getirilmesi elzem olan bir diğer yükümlülük de KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi gibi vergilerin düzenli olarak ödenmesidir. Bu ödemelerin e-fatura ve e-deftere işlenmesi gerekir. Öte yandan e-ticaret işletmelerinin satışa sunduğu tüm ürün ve hizmetler Türk Standartları Enstitüsü ve ilgili diğer düzenleyici kurumlar tarafından belirlenen standartlara uygun olmalıdır.

Bu yükümlülükler tüketicinin haklarını korumaya yöneliktir ve bu hakların ihlal edilmesi durumunda yalnızca hukuki sorunlar ortaya çıkmaz aynı zamanda işletmenin itibarı da zarar görür.

Güvenlik, Gizlilik ve Veri Koruma

E-ticaret sitesinde satın alınan her satışın faturasının kesilmesi gerekiyor. Bunun için işletme sahipleri e-ticaret sitesi kurmadan önce vergi açılışı yapmak, şahıs şirketi ya da sermaye şirketi olarak ticaret odasına kayıt olmalıdır.

Vergi açılışının ardından e-ticaret sitesinin kurulması aşamasında sitenin siber güvenliğinin ve altyapısının titizlikle oluşturulduğundan emin olmak önemlidir.

Bu kapsamda e-ticaret sitesine ait bilgilerin mülkiyet hakları koruma altına almadan ticari faaliyete geçmesi halinde fikri mülkiyet hakları herkes tarafından kullanılmaya ve ihlal edilmeye açık hale gelir. Bununla birlikte siber saldırılara karşı da önlem alınmalıdır. Siber güvenliğin zayıf olması halinde;

  • Müşterilere ait kişisel bilgiler ve kart bilgileri çalınabilir,
  • Müşterilerin veri tabanı çalınabilir,
  • E-ticaret sitesine virüs bulaşabilir ya da veri tabanı silinebilir,
  • E-ticaret işletmesinin finansal bilgileri ve gizlilik dosyaları ifşa olabilir,
  • Bu tarz durumlarla karşılaşmamak adına ı tedbiri artırmak için siber güvenlik yazılımları ve sertifikalar satın alınabilir.

E-Ticaret Hukuku ve Uyuşmazlık Çözümü

E-ticaret hukukunda uyuşmazlık çözümü her iki tarafın da haklarının korunmasını ve anlaşmazlıkların, işletme politikaları doğrultusunda çözülmesini sağlar. Ancak kimi zaman mahkeme veya alternatif uyuşmazlık çözüm kurullarının müdahalesiyle çözüm sağlanır.

Çevrimiçi işlemler yapan bir işletmenin, uyguladığı yasal süreçler ve politikalar hakkında net ve anlaşılır bilgiler sunması önemlidir. Özellikle uyuşmazlık durumunda başvurulacak mahkemenin belirlenmesi gibi konularda önemlidir. Bu bilgiler, tüketicilere ve işletmeye olası bir anlaşmazlık durumunda hangi adımların atılması gerektiği konusunda rehberlik ederek çözüm sürecini daha hızlı ve etkili hale getirir.

Sonuç olarak e-ticaret hukuku, işletmelerin düzgün bir şekilde işlerini sürdürmelerine yardımcı olurken aynı zamanda tüketici haklarını da korur. Hukuki bir çerçevede her iki tarafında hak ve yükümlülüklerini anlamalarını sağlar.

E-ticaret uzun soluklu bir yolculuktur. Bu yolculukta yasa ve yükümlülüklere hâkim olmak, söz konusu gereklilikleri yerine getirmek işletmenizi güvenilir bir konuma getirir. Defterdar, Türk Ticaret Kanunu hakkında detaylı bilgiye sahip uzman kadrosu sayesinde e-ticaret alanında ihtiyacınız olan tüm süreçlerde yanınızda oluyor. Siz de e-ticarette güvenli adımlarla ilerlemek istiyorsanız Defterdar ailesine katılabilirsiniz.