Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

Provizyon Nedir, Bekleyen Provizyon Nedir?

Defterdar tarafından 29 Eylül 2023 tarihinde yazıldı
Defterdar
Provizyon Nedir, Bekleyen Provizyon Nedir?

Alışveriş sırasında bekleme süreleri bulunabilir. Bekleme sürelerinde provizyondan yararlanılır. Provizyon işlemi nedir sorusu alışveriş yapanlar tarafından merak edilir. Kart ile yapılan harcamalarda bankalar işlem onayı sunar. İşlem onayı süresine provizyon denir. Ön onay olarak da tanımlanan provizyon işlemi, harcama yapıldıktan sonra kontrolün sağlanma süresini kapsar. Tedbir amaçlı iletilen provizyon süreci harcama ile eş zamanlı gerçekleşir. Satın alınan eşyaların provizyon onayı gelene kadar bekletilmesi güvenlik amacıyla tercih edilir. Bekleyen provizyon sürecinde bankalar borç durumu, işlem onayı ile ilgili pek çok noktayı inceleme altına alır. Olumlu sonuç geldiğinde provizyonda bekleyen işlem tamamlanır. 

Bekleyen Provizyon Nedir?

Provizyon süreçleri bankalar tarafından takip edilir. Bazı durumlarda provizyon işlemleri bekletilebilir. Bekleyen provizyon sırasında banka, borcunuza gücünüzün yetip yetmediğini, harcama bilgilerinin doğruluğunu kontrol eder. Hem alıcı hem bankalar için ön onay süreci olarak da değerlendirilebilir. Süreç kapsamında genel olarak kredi puanı, harcama ve kimlik bilgileri onaylanır. Market alışverişlerinde sıkça kullanılan işlem gramaj farklılıklarından dolayı oluşan tutarı garanti altına alır. Güncellenen ödeme bilgisiyle birlikte tutarı bankadan tahsil eder. Harcamalar en fazla 2 gün içerisinde provizyon ondan çıkartılır.

Açık Provizyon Nedir?

Tamamlanmamış alışverişlerin toplam tutarlarının karşılaştırılarak ödenip ödenmeyeceğini analiz etmek amacıyla açık provizyon işlemi gerçekleştirilir. Kişiler hesaplarında bulunan limiti verimli şekilde yöneterek bütçelerini hazırlayabilirler. Tahmin ve hesaplamaları ifade eden açık provizyon işlemi hesap yönetimi amaçlı kullanılır. Kredi kartı harcamaları ve online alışverişlerde açık provizyon süreci sıkça kullanılır. 

Ön Provizyon Nedir?

Birçok sektörde teminat amacıyla ön provizyon ücreti alınır. Provizyon ücreti nedir sorusunun cevabı hizmete göre değişir. Provizyon ücreti araba kiralama, seyahat, açık artırma, uçak bileti gibi sektörlerde sıkça kullanılır. Ön provizyon işlemi ödenecek tutarı kart limitinde bloke eder. Hizmetten yararlandıktan sonra satın alma işlemi gerçekleştirilerek bloke işlemi kaldırılır. Bloke işleminin kalkma süresi bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Ortalama olarak 10 ile 21 gün arasında bloke kalkar.

Provizyon İptali Nedir?

Provizyonda bekleyen, bilginiz dışında gerçekleşen işlem banka ile iletişime geçilerek iptal edilir. Provizyon numarası ile bu işlemi kısa sürede yapabilirsiniz. Provizyon numarası nedir diye düşünüyor olabilirsiniz. Numara işleme ait kodu temsil eder. Kodu bankaya vererek işlemi kısa süre içinde bulabilirsiniz. İptal işlemi sırasında banka geçerli sebep arar. İşlemin başkası tarafından yapılmış ya da hata ile gerçekleştirilmiş olması gibi şartlar banka tarafından onay alır. Şüpheli görülen ödemeler için müşteri temsilcisi sizinle iletişime geçebilir. Böyle durumlarda sadece onay vererek de iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Üst üste gerçekleşen alışverişlerde banka işlemi şüpheli görür. Şüpheli işlem sonrası otomatik olarak iptal kararı verebilir.

Provizyondaki İşlemler Nasıl Takip Edilir?

Provizyonda yer alan işlemleri kod ile takip edebilirsiniz. Toplam tutarı takip etmek istiyorsanız toplam borç ile limit arasındaki farkı kontrol edebilirsiniz. Provizyon kodu nedir diye düşünüyor olabilirsiniz. Kod mobil ya da internet bankacılığından yararlanarak pratik bir şekilde  işlemi incelemenize olanak sağlar. Kart ile yapılan tüm ödemelerin listelendiği mobil bankacılık uygulamaları provizyonda olan işlemler için ek başlık bulundurur. Bu başlığa tıklayarak da açık olan işlemleri görüntüleyebilirsiniz.

Provizyonsuz Düzenli Ödeme Nedir?

Gerçekleştirdiğiniz işlemleri provizyonda bekletmeden düzenli ödeme yöntemini kullanarak tamamlayabilirsiniz. Kart limitlerini zorlamak istemeyen kişiler tarafından tercih edilen düzenli ödeme yöntemi tekrarlayan ödemelerin tahsil edilmesini kolaylaştırır. Her hafta ya da her gün yapacağınız ödemeleri düzenli ödeme yöntemi kullanarak yapabilirsiniz. Tutar provizyon işlemi olarak kartta gözükmez. Kart limiti konusunda sorun yaşamadan alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. Tek çekim yoluyla ödemeye olanak sağlayan düzenli ödeme yöntemi maliyetleri en aza indirme şansı sunar.