Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

Finansal Özgürlük Nedir? Nasıl Kazanılır?

Defterdar tarafından 8 Ocak 2024 tarihinde yazıldı
Defterdar
Finansal Özgürlük Nedir? Nasıl Kazanılır?

Finansal Özgürlük Nedir?

Finansal özgürlük, kişinin gelirini yönetmesi ve tasarruf etmesi ile birlikte, aynı zamanda borçları azaltma ve farklı yatırımlar yapma becerisini de içinde barındıran bir kavramdır. Hayatımızı yönlendiren bu önemli olgu, finansal anlamda hedeflere ulaşma ve mali bağımsızlığa erişme arzusunu da beraberinde getirir. Yani finansal özgürlük ne demektir sorusuna kısaca "maddi anlamda hiç kimseye bağlı olmadan, kişinin gelir gider sorumluluğunu yalnızca kendisinin aldığı ve maddi anlamda rahat hareket edebildiği bir süreç" olarak cevap verebiliriz.

Finansal Özgürlük Nasıl Kazanılır?

Finansal özgürlük kazanımı disiplin, sabır ve zaman isteyen bir süreçtir. Bu süreç disiplin çerçevesinde yapılan bir mali planlama ve kararlılık gerektirir. Öncelikle para biriktirme alışkanlığı edinmek ve tasarruf etmeyi hayatınızın bir parçası haline getirmek önemli ve gerekli ilk adımlar olacaktır. Beraberinde size pasif bir gelir sağlayacak yatırımlar yapmanız, daha esnek ve daha özgür bir finansal duruma ulaşmanız için izlenebilecek ideal bir yöntem olacaktır. 

Finansal Özgürlük Nasıl Hesaplanır?

Finansal özgürlük hesaplaması kişiden kişiye oldukça değişkenlik gösteren bir süreçtir çünkü her bireyin finansal hedefleri, yaşam tarzları ve gelecek planları birbirinden farklıdır. Bu sebeple finansal özgürlük için gereken para bu çerçeve doğrultusunda değişken bir ivmeye sahiptir. Kimileri için daha yüksek bir miktar gerekirken kimileri için minimal bir bütçe yeterli olabilir. Öncelikle hedeflerinizi, beklentilerinizi ve gelecek planlarınızı belirlemeniz finansal özgürlüğünüzü hesaplamanız için gerekli bir adım olacaktır. 

7 Adımda Finansal Özgürlük İpuçları

Finansal özgürlüğü inşa etmek süreç isteyen bir eylemdir. Bu bağlamda yerinde uygulanan doğru stratejiler ve istikrarlı emekler kendi finansal özgürlüğünüze kavuşmanız için olmazsa olmaz aracılardır. Finansal özgürlüğe giden yolda size rehber olabilecek bazı ipuçları:

  1. Gelir ve giderlerinizin düzenli takibini yaparak mevcut finansal durumunuzu tespit etmek adına bir bütçe tasarısı oluşturun. Toplam gelirlerinizden toplam giderlerinizi çıkardığınızda elde ettiğiniz sonuç size durumunuzu gösterecektir.
  2.  Eğer durumunuz negatif ise bu doğrultuda giderlerinizi gözden geçirmeniz gerekecektir. Giderleriniz doğrultusunda harcamalarınızı kontrol altına alarak zorunlu olmayan harcamalarınızdan feragat etmeyi göze alın, tasarruf etme alışkanlığı geliştirin.
  3. Borcunuz var ise kısa sürede kapatmaya çalışın çünkü borçlar finansal özgürlüğün önündeki en büyük engellerden biridir. Faiz oranları yüksek olan borçlarınızı önceliklendirmek stratejik bir yaklaşım olacaktır.
  4. Ay başında bütçe planı yapıp ay içerisinde de sıklıkla bütçe takibi yapmaya çalışın. Bu eylem finansal durumunuzu sürekli olarak izlemenizi ve bu sayede daha emin ve bilinçli adımlarla ilerlemenize fayda sağlayacaktır.
  5. Beklenmedik masraflarla her an karşılaşabilmeniz mümkün. Bu yüzden acil durumlarda kullanabileceğiniz bir fon oluşturun. Ayıracağınız bu fonunun genellikle 3-6 aylık temel/yaşam ihtiyaçlarınızı karşılayacak miktarda olması önerilir.
  6.  Gerçekçi, hesaplı, ulaşılabilir ve makul hedefler doğrultusunda artı bakiyenizi artırmaya çalışın. Bu sayede yatırım yapmak için para ayırmanız mümkün olacaktır. Doğrudan finansal özgürlüğü hedeflemek yerine o noktaya ulaşmak için gereken adımları hedef olarak belirleyin. Bu sayede süreciniz daha sağlıklı ve verimli ilerleyecektir.
  7. Finansal özgürlük kotanızı belirleyerek, o hedefe ulaşmanız için risk toleransınıza ve mali hedeflerinize uygun çeşitli yatırım seçeneklerini araştırın ve uzun vadeli yatırımlar yapmaya başlayın. Uzun vadeli yatırımların düzenli bir geliş akışı sağlayabilme potansiyeli yüksektir. Bu konuda daha bilinçli ve motivasyonu tam bir şekilde ilerlemek adına finansal özgürlük için okunması gereken kitaplardan faydalanabilirsiniz. Konu hakkında daha çok bilgi edinmek kendi finansal özgürlük sürecinize giden bu yolda size daha iyi finansal durum analiz becerisi sağlayacaktır.