Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

Kredi Yapılandırma Nedir? Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Defterdar tarafından 4 Aralık 2023 tarihinde yazıldı
Defterdar
Kredi Yapılandırma Nedir? Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Finansal yükleri hafifletmek ve daha önceden çekilmiş olan kredinin yüklerinden kurtulmak adına sıklıkla kullanılan kredi yapılandırma, bankada hali hazırda bulunan borcun silinerek eski borcunuz tutarınca yenilenen faiz oranıyla birlikte bankadan kredi almaktır. Kredi yapılandırma özellikle iş hayatında olanlar, acil nakit ihtiyacını karşılamak isteyenler, daha sonra ödeyebileceği ancak o an için nakiti bulunmayanlar için güzel bir finansal işlemdir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus yeni faiz oranının eskisine nazaran daha fazla olacağıdır. Kredi yapılandırması yaptırmak isteğindeyseniz yapmanız gereken ilk şey borcunuzun bulunduğu bankaya durumu iletmek ve haber beklemektir. Uygun görüldüğü taktirde banka sizinle iletişime geçerek talebinizi gerçekleştirir. Internet üzerinden yapacağınız kredi yapılandırma hesaplama işlemi ile kredi yapılandırmanızı rahatlıkla hesaplayabilir, durum hakkında az çok fikir edinebilirsiniz.

Kredi Yapılandırma Nedir?

Bankaya borcu bulunan kişilerin kredilerini yapılandırarak uygun ödeme planıyla ve eklenen yeni faiz oranıyla beraber bankaya uzun vadede geri ödemesidir. Yapılandırma işlemi düşük taksitlere bölünerek yapılabileceği gibi istek doğrultusunda kişi ödemelerini minimum tutar üzerinden ödeyebilir. Vade süresi de buna bağlı seyredeceğinden maddi yük hafifletilmiş olur. Kredi yapılandırma işlemi ancak ve ancak borcunuzun bulunduğu banka ile yapılabilir. Bankaya bildirdiğiniz birikmiş borç yapılandırma kredi durumunuza göre şekillenebilir. Bu noktada bankanın yapılandırma işlemi için belirlemiş olduğu kriterlere uygunluğunuz değerlendirilir. Eğer düzgün bir ödeme geçmişine ve iyi kredi notlarına sahipseniz isteğiniz büyük ihtimalle onay alacaktır.

Kredi Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Kredi borcu yapılandırma hakkında yeni duyum almış kişiler kredi yapılandırma nasıl yapılır gibi sorulara yanıt arar. Kredi borcunuzu yapılandırmak için mevcut borcunuzun bulunduğu bankaya giderek yapılandırma işlemi hakkında bilgi almalısınız. Bu noktada konu hakkında merak ettiklerinizi sormanız ileride yaşayabileceğiniz sorunları önleyeceğinden bu adımı atlamamaya özen göstermelisiniz. Kredi kartı borç yapılandırma her ne kadar kurtarıcı gibi gözükse de ödenmediği durumlarda karşılaşacağınız yaptırımlardan haberdar olmanız gerekir. Şartlar konuşulup tartışıldıktan sonra iki taraf için de uygun görülürse banka kredinizi yapılandıracaktır. Düzenli bir periyodla ödeyebileceğiniz şekilde yapılandırmanız yararınıza olur. Aksi halde sorun yaşayabilirsiniz. Ayrıca ödeyememe durumunuz kredi notunuzu da etkileyeceğinden olumsuz etkilerinin yansımalarını görebilirsiniz. Yapılandırma işlemi bankanın yönlendirmesi ve bilinçli şekilde değerlendirilen prosedür ile günümüz için oldukça işe yarar bir uygulamadır. Tüm bunlardan yola çıkarak kredi yapılandırması konusunda tereddütlerinizden kurtulabilirsiniz.

Kredi Yapılandırma Türleri Nelerdir?

Kredi yapılandırmalarının pek çok türü vardır. Ülkemizde en sık tercih edilen yapılandırmalar konut kredileri bunun yanında kredi kartı borcu için çekilen krediler ve en rağbet göreni ihtiyaç kredileridir. Yapılandırma işlemi için talepte bulunan kişilerin bankalarca tespit edilen kuramı budur. Konut kredilerinde banka alınacak olan ev için ön ödemeyi yapar ve daha sonra borç belirlenen vadede ödenir. Kredi kartlarıyla içli dışlı olanların en sık uyguladığı yöntem de yapılandırmadır. Bu yapılandırma türünde kişinin ödeyebileceği meblağ belirlenerek aylara bölünür. En çok rağbet gören son kredi türü ihtiyaç kredisi olarak karşımıza çıkar. Bu kredi genellikle hemen gereken acil paralarda fazlasıyla kurtarıcıdır. Ödeme yapılamadığı halde bu da yukarıda bahsedilenler gibi yapılandırılabilir.

Kredi Kartı Yapılandırma

Hemen herkesin elinde bir tane bulundurduğu kredi kartları kullanımı hız kesmeden artış göstermektedir. Kredi kartları kişilere bankanın belirlediği oranda harcama yapmaları üzerine verilmiş bir karttır. Yapılan harcamalar bankanız tarafından karşılanır, daha sonra siz bankaya ödeme gerçekleştirirsiniz. Bu kartlar ödenmediği takdirde olduğu yerde faiz işlediğinden takibinin ve ödemesinin düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Sürekli olarak bu durum tekrarlandığında ve biriken faizli borç ödenmediğinde cezai yaptırımlarının olduğu kesin ve net şekilde bilinmesi gerekenlerdendir. Kredi kartı borcu yapılandırma talebiniz bankadan onay alsa dahi bu süre 12 ayı aşmayacak şekildedir. Bankadan bankaya da değişebilen bu durum fazla değişiklik göstermemekle beraber en net bilgi için bankanın kendisine danışılması önerilir.

İhtiyaç Kredisi Borcu Yapılandırma

İhtiyaç kredileri kişilerin özel sebeplerinden doğan harcamalarını karşılamak adına başvurdukları bir kredi türüdür. İhtiyaç kredileri de diğerleri gibi belirli koşullara bağlı olarak yapılandırılabilir. Bu kredi borç yapılandırma işlemi banka tarafından onay aldığında 72 aya kadar uzatılabiliyor. Belirlenen uzatma süresi bir defaya mahsus olmasından kaynaklı uygulanabilecek yaptırımlara maruz kalmamak için düzenli ödeme yapmaya dikkat etmelisiniz. Tüm bunlardan yola çıkarak yapılandırma işlemiyle ilgili ön bilgileri edinebilir, kararınızı gözden geçirebilirsiniz.