Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

E-Ticarete Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Defterdar tarafından 24 Ekim 2023 tarihinde yazıldı
Defterdar
E-Ticarete Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnternet hayatın vazgeçilmezi haline gelirken, birçok alışkanlığımızı da değiştiriyor. Zamandan ve mekandan bağımsız olarak satış yapabilmeyi sağlayan e-ticaret, büyük bir kazanç kapısına dönüşüyor. Bu kazançtan payınızı alabilmek için e-ticarette dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Unutmayın, e-ticaret için gerekenler başlangıçta az sayıda olsa da ayrıntılar her zaman fark yaratacaktır.

E-Ticaret Nedir?

Elektronik ticaret ya da e-ticaret, kurumsal ya da bireysel olarak ürünlerin ve hizmetlerin internet üzerinden satıldığı ticari faaliyettir. İnternet üzerinden fabrika üretimi malların yanı sıra el emeği ürünlerin satışı da mümkündür. Online hizmetleri satışa sunabileceğiniz gibi dijital ürünlerin satışını da yapabilirsiniz. Kısacası internet üzerinden satışını yapabilecekleriniz hayal gücünüz ile sınırlıdır.

İnternet üzerinden satış yapmak için e-ticaret sitesi kurabileceğiniz gibi online pazar yerlerinde sanal mağaza da açabilirsiniz. Yüksek takipçili sosyal medya hesaplarınız var ise bu hesaplar üzerinden de satış kanalları oluşturabilirsiniz. Bu noktada, teknik anlamda o e-ticaretin alt yapı unsurları öne çıkar. Mağazanızı üzerine oturtacağınız online sistemin güvenli ve müşteri odaklı olması ileriye dönük olası sorunları ortadan kaldıracaktır.

Elektronik Ticarette Neye Dikkat Edilmeli?

Gelişen teknoloji ile birlikte internet üzerinde e-ticaret sitesi kurmak oldukça kolaydır. İnternet üzerinde bulabileceğiniz birçok hazır şablon içinden zevkinize uygun olan formatı seçerek e-ticaret yapmaya başlayabilirsiniz. Öte yandan sektörün rekabetçi karakteri içinde öne çıkarak düzenli gelir elde etmek için e-ticaret dikkat edilmesi gerekenler noktasında dikkat etmelisiniz. Her bir ayrıntı düşündüğünüz kadar önemli olmayacağı gibi, tahmin edemeyeceğiniz küçük noktalar önemli farklar yaratabilir.

E-ticaret hakkında bilmeniz gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

İş Fikri için Ön Araştırma Yapın

E-ticarette başarılı olabilmek için başlangıç noktanız çok önemlidir. Başlamadan önce atmanız gereken ilk adım iyi bir iş fikri bulmaktır. Başka bir deyişle talep görecek bir ürün ya da hizmeti satışa sunmanız gerekir. Bu süreçte aşağıdaki araştırmaları yapmalısınız:

  • E-ticaret hacmi en yüksek olan sektörleri belirleyin.
  • İnternette satılan ürünlere ilişkin verileri inceleyin.
  • Online pazar yerlerinde beğenilen ve takip edilen ürünleri inceleyin.
  • Olası ürün ve hizmetlerin maliyetlerini kontrol edin. Maliyet düşürücü özgün faktörleri araştırın.

İş Modelinize Karar Verin

İnternetten satış yaparken temelde iki iş modelinde bahsedilebilir. Bunlardan ilki stoklu satış seçeneğidir. Bu modelde fiziki mağazada olduğu gibi stok için belli bir alanın varlığı gerekir. Genellikle, mağazalarda da satış yapan markaların tercih ettiği geleneksel yöntemdir.

Stoksuz e-ticaret ise internetten satış yapmaya yeni başlayacak olanlar için çok daha uygun bir modeldir. Bu iş modelinde siparişler doğrudan tedarikçiden müşteriye ulaştırılır. Böylece stoklama gibi bir maliyet ortaya çıkmaz. Öte yandan, sadık müşteriler kazanarak kazanç elde etmek için tedarikçi seçimi belirleyici bir husus haline gelir.

Bir diğer kategori ise dikey ve yatay e-ticaret modelleridir. Dikey e-ticaret çok az sayıda kategoride ve ürünle piyasaya giriş yapılması anlamına gelir. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan yatay e-ticaret ise birden fazla kategoride ve her kategori altında çok sayıda ürünle yürütülen ticari faaliyettir.

İş modeli seçiminiz, uygun pazarlama yöntem ve stratejilerini kullanabilmeniz için önem arz etmektedir.

Ürününüze Uygun Marka ve Logo Tercih Edin

Satış yapacağınız ürüne ve iş modelinize karar verdikten sonra, ürününüzü ve satış yönteminizi en iyi anlatacak bir isim ve logo tercih edin. Ürününüzle bağdaşan bir görünüm, müşterilerin aklında kalacak ve iyi bir pazarlama stratejisine dönüşecektir.

Ürünlerinizi Sergileyerek Satışa Başlayın

Ürünlerinizi kurduğunuz e-ticaret sitesi ya da internet araçları ile oluşturduğunuz sanal mağaza üzerinden sergileyerek satışa başlayabilirsiniz. Ürünün net ve kaliteli fotoğraflarının kullanılması, içeriğinin doğru şekilde anlatılması ve müşteri yorumlarının bulunması satış potansiyelini arttırıcı etkiye sahip olacaktır.

Kısacası internet üzerinden satış yaparak para kazanırken, e-ticaret için gerekenler konusunda ayrıntılı bir çalışma yaparak gelirinizi düzenli hale getirebilirsiniz.