Merhaba

Biraz Sosyalleşelim.
Son güncellemeleri Instagram'dan takip edebilirsiniz

Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

Defterdar tarafından 5 Şubat 2024 tarihinde yazıldı
Defterdar
Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

Pasif gelir kısaca, herhangi bir çaba harcamadan para kazanmaya işaret etse de para akışının kesintisiz devam etmesi için pasif gelir yöntemleri ile ilgili öncesinde iyi bir ön çalışma yapılmış olması önemlidir. Daha önceki zamanlarda kira geliri elde edilen ev veya işyeri başlıca pasif gelir kaynakları olarak düşünülürken günümüzde pasif gelir elde etmenin daha farklı yolları vardır. “Pasif gelir ne demek?”, “Risksiz pasif gelir yöntemleri nelerdir?” gibi pasif gelir ve pasif gelir yöntemleri hakkında merak edilenler için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Pasif Gelir Nedir?

Gelir en basit tanımıyla, gerçek veya tüzel kişinin bir takvim yılı içerisinde belirli bir zaman diliminde üretim sürecine katılarak veya üretim sürecine katılmaksızın elde ettiği para veya mal olarak açıklanabilir (1). Gelir kaynaklarına bakıldığında genellikle aktif ve pasif gelir kaynakları olmak üzere iki alt sınıfta incelendiği görülür. Aktif gelir adından da anlaşılabileceği gibi kişinin belirli bir zaman diliminde emek ve zaman harcayarak elde ettiği varlıklardır. Örneğin bir işçinin yaptığı iç sonucunda hak kazandığı maaş aktif gelir kaynağıdır. Bununla birlikte günümüzde  insanların ekonomik bağımsızlığa daha fazla önem vermesi ve bu konuda araştırmalar yapması pasif gelir kaynaklarına yönelik ilgiyi de arttırmaktadır. Aktif gelirin aksine pasif gelir elde etmek için gerçek veya tüzel kişilerin belirli bir çaba göstermesine ve zaman ayırmasına gerek yoktur. Ancak pasif gelirin kendiliğinden elde edildiğini söylemek doğru değildir. Bu noktada pasif gelir elde etme yöntemleri hakkında iyi bir ön çalışma yapılması önemlidir.

Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

Düzenli bir işte çalışmak gelir elde etmenin en güvenilir yollarından bir tanesi olsa da özellikle 2019 yılında dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında pek çok kişinin sağlığını olduğu kadar işini kaybetme endişe yaşaması ile son yıllarda düzenli işin yanında çaba harcamadan gelir etmeye yönelik arayış da artmaktadır. Daha önceki zamanlarda pasif gelir örnekleri verilirken genellikle ev veya işyeri gibi gayrimenkullerden elde edilen ve/veya herhangi bir sanat eserinden elde edilen telif gelirinden bahsedilirken günümüzde pasif gelir kaynakları oldukça çeşitlidir. Günümüzde yeterli parası olanlar için gayrimenkul alımı hala en çok tercih edilen pasif gelir kaynaklarından bir tanesidir. Bununla birlikte sanat eserlerinden elde edilen telif gelirleri de pasif gelir kaynakları arasında ilk sıralarda yer alır.

Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir?

Pasif gelir elde etmek için günümüzde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. İnternetten satış yapmak veya hisse senedi alımı gibi yatırım araçlarını kullanmak pasif gelir elde etmenin yollarındandır. Bununla birlikte her ne kadar pasif gelir, zaman ve emek harcanmadan elde edilen gelir olarak tanımlansa da hisse senedi almak veya internetten ürün satışı yapmak gibi araçlar kullanarak gelir elde etmek isteyenlerin de gelir kaynağını geliştirmek için belirli bir zaman ayırması gerekebilir.

Pasif Gelir Fikirleri ve Yöntemleri Nelerdir?

Pasif gelir oluşturmak için pek çok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan hangisinin tercih edileceği kişinin maddi durumuna ve yeteneklerine göre değişiklik gösterir. Buna göre belirli bir işte düzenli olarak çalışmadan veya ekstra para kazanmak isteyenlere yardımcı olabilecek bazı pasif gelir fikirleri aşağıda ele alınmıştır.

Yatırım Yapmak

Değerlendirebilecek bir miktar parası bulunanlar için pasif gelir elde etmenin en etkili yollarından bir tanesi hisse senedi ve/veya fon gibi yatırım araçlarına yönelmektir. Bu noktada iyi bir ön çalışma yapılması ve alanında uzman isimlerin önerilerinin dikkate alınması yatırım yapmak isteyenlere yardımcı olabilir.

İnternetten Satış Yapmak

E-ticaret günümüzün en etkili satış araçlarından bir tanesidir. Sadece internet erişimi olan bir cihaz yardımıyla belirli mal ve hizmetleri satarak pasif gelir elde etmek mümkündür.

İçerik Üreticiliği Yapmak

İçerik üreticiliği belirli bir konuda görsel, sözel veya yazılı yeni fikirler üretmek ve bunların alıcı ile buluşmasına yardımcı olmaktır. Bu konuda yazarlara içerik üreticiliği konusunda yardımcı olan platformlardan yararlanılabilir. Ek olarak sosyal medya kanallarında video çekerek ürün tanıtımı yapmak veya güncel konulardan bahsetmek de günümüzde tercih edilen başlıca pasif gelir yöntemlerindendir.

Online Ders Verme

İnsanların fiziki olarak bir binaya gitmelerine gerek kalmadan kendilerini geliştirmelerine yardımcı olan kurslar günümüzde oldukça popülerdir. Bir konuda bilgi ve donanıma sahip olanlar online kurslar hazırlayarak pasif gelir elde edebilir.

Yukarıda sayılanların yanı sıra pasif gelir elde etmek isteyenlerin iyi araştırma yapması ve kendilerine en uygun gelir yöntemini belirlemesi sürdürülebilirlik açısından önem arz eder.